UKSGO leksikon – Fran Andrić

Pozdrav svima,

Nakon što se u naš online leksikon upisao neprikosnoveni majstor od statistike Dino Vujnović, iduća nominacija išla je prema novopečenom državnom sucu Franu Andriću. Fran je šest godina član naše Udruge, jedan je od potentnijih mladih sudaca u Slavoniji općenito. Svojim je radom, voljnim momentom i zalaganjem do sada stekao poprilično dobar status na lokalnoj razini. Prije desetak dana uspješno je položio ispit za zvanje državni sudac, čime je dosegao najviši rang koji jedan košarkaški sudac u nacionalnim okvirima može postići. Nadamo se da će mu to biti samo još jedan pozitivni impuls i motiv da nastavi dobro raditi i truditi se, jer u narednim sezonama ga očekuju pravi izazovi i imat će priliku afirmirati se u vrlo kvalitetnog suca i legitimnog kandidata za suđenje utakmica najvišeg natjecateljskog ranga u Hrvatskoj. Pogledajmo kakve odgovore je dao dragi naš Fran. 

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?
 
Ja sam Fran Andrić iz Osijeka, imam 23 godine. Član sam ove naše lijepe Udruge već šest godina. Od toga mi je ovo četvrta sezona kao sudac.
 
2. Čime se baviš izvan košarke ?
 
Izvan košarke studiram  na Pravnom fakultetu u Osijeku i kada imam vremena odradim neki studentski posao.
 
3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?
 
Odlučio sam se prije šest godina kada sam prestao aktivno trenirati košarku, a kako sam htio ostati uključen u osječkoj košarci, suđenje je bilo logičan slijed.
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?
 
Prema mom mišljenju, osim temeljitog poznavanja Pravila košarkaške igre i njihovih Interpretacija, potrebno je imati i relativno dobru fizičku spremu, poznavanje nekih osnova psihologije kako bi što racionalnije donosili odluke, razumjevanje i u utakmicama mladih kategorija pedagoški pristup.
 
5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?
 
Za vrijeme utakmice se osjećam odlično. Najbolji osjećaj je kada sudim rezultatski neizvjesne utakmice jer smo tada uvijek puni adrenalina i odgovornost je veća.
 
6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?
 
Polufinale juniorskog PH i utakmica Cibona-Split, jer mi je bila prva utakmica na takvom nivou i jedno veliko iskustvo.
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?
 
Uf nažalost ima više takvih utakmica ali nebi ih navodio 😀 .
 
8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Najviše volim surađivati sa svojima kolegama na terenu jer bez suradnje nas sudaca utakmica ne može proteći bez repova.
 
9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Od sudaca svi suci iz naše Udruge, a najdraži opumoćenik mi je naš Branimir Vasilj-Vaske.
 
10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?
 
Najviše me motivira napredovanje, neizvjesnost- svaka je utakmica za sebe i nikada ne možemo znati unaprijed šta će se događati na terenu, a svakako i dobro društvo i piće poslije utakmice.
 
11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?
 
Slijedećeg nominiran našeg mladog teškaša Antonia Žulja 🙂 .
 
 
Zahvaljujemo Franu na zanimljivim odgovorima. Želimo mu puno sreće i uspjeha u suđenju, a isto tako i puno uspjeha na privatnom planu. Iduća osoba koja je nominirana za upis u naš online leksikon je Antonio Žulj. Bivši košarkaš s iskustvom igranja 1. lige, a evo spletom (za njega vjerovatno stresnih, a za nas sretnih) okolnosti postao je i košarkaški sudac. Antonio je do sada pokazao da posjeduje potencijal te da se svakako može u budućnosti računati na njega. 
 
Što reći dalje, gospodine Žulj pripremite se 🙂 !