UKSGO leksikon – Filip Kupanovac

Pozdrav svima,

Nakon uspješnog upisa u online leksikon od strane Vedrana Vehabovića, idući nominirani je Filip Kupanovac. Mladi sudac, rodom iz Belišće, koji se nedavno, s ciljem daljnjeg napretka, prebacio u redove naše Udruge. Trenutno nosi rang “županijskog suca” , dok će na iduće ljeto steći pravo pristupa polaganju za zvanje “državni sudac”. Vrlo radišna osoba, izuzetno je motiviran i otvoren za savjete. Možemo slobodno reći i “gladan” za novim izazovima, što je izuzetno važno za mladog suca. Dosadašnjim prikazanim pristupom i svojim prezentacijama na terenu, svakako pokazuje da je pojedinac na kojega možemo ozbiljno računati u budućnosti. Kao i ostatak mladih sudaca, iduća sezona biti će mu prilika za dodatnu sudačku afirmaciju. Ukoliko uspješno položi na ljeto za viši rang, tada i za njega slijede nešto ozbiljnije stvari. Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio Filip. 

Krenimo redom : 

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?
 
Ja sam Filip Kupanovac, dolazim iz Belišća i u suđenju od posljednje sezone imam rang županijskog suca.
 
2. Čime se baviš izvan košarke ?
 
Student sam računarstva na FERIT-u, trenutno druga godina.
 
3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?
 
Prvi doticaj s ovim poslom sam imao na prijateljskoj utakmici KK “Belišće” – KK “Cibona” , kada sam u nedostatku kadra za zapisnički stol bio pozvan da vodim semafor. Kako sam to bio naučen sat vremena prije utakmice prošlo je s popriličnim brojem grešaka što mi je bio jedan motiv da naučim bolje. Osim toga, bilo mi je zanimljivo to raditi pa sam nastavio biti prvo pomoćni sudac. Nakon toga, donedavni sudac, Marko Šestanj, me nagovorio da krenem suditi i tu je počeo moj sudački put.
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno
bavio/bavila ovim poslom ?
 
Potrebno je dobro poznavati Pravila i imati sigurnost u svoje odluke. Uz to, što više upijati znanje od iskusnijih kolega te svakoj utakmici pristupiti ozbiljno bez obzira na natjecanje koje se igra.
 
5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?
 
Prije početka se osjećam mirno i svaku utakmicu želim što bolje odraditi. Prvih nekoliko odluka mi uvelike utječe na daljnji tijek. Ako to dobro odradim imam puno više samopouzadnja za ostatak utakmice.
 
6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?
 
Izdvojio bih utakmicu Juniorske lige KK “Vrijednosnice Osijek” – KK “Brod”. Prva četvrtina se igrala koš za koš i bilo je poprilično napeto. Uz to u sjećanju mi je da sam većinu odluka na početku utakmice ja svirao, a u paru sa mnom sudio je Dino Barišić. Nakon toga sam mislio kako to sad ja sviram svaku odluku i brzom analizom nakon te četvrtine shvatio sam da je svaka odluka bila ispravna što mi je dalo puno samopouzdanja za dobar rad do kraja utakmice.
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?
 
Ne mogu se sjetiti nijedne utakmice, smatram da nijedna nije bila toliko loša da je za zaborav. U krajnjem slučaju i kada je loša bude neko novo iskustvo i nešto novo naučim.
 
8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Najviše volim suditi s iskusnijim sucima jer od njih mogu uvijek nešto novo naučiti, dobiti neki savjet za nastavak karijere. Nemam nekog kolegu kojeg bih tu posebno izdvojio, bitno mi je samo da možemo za vrijeme utakmice dobro komunicirati i surađivati.
 
9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Omiljeni opunomoćenik na utakmicama mi je Nihaz Vehabović, iz razloga što mi nakon svake utakmice odmah kaže koje su mi bile greške i u početku sam puno toga od njega naučio.
 
10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?
 
Motivira me što svaki put se iznova moram dokazati, nema tu kredita od prethodnih utakmica da se možeš previše opustiti. Nakon dobro odrađenih tekmi ostane taj neki osjećaj zadovoljstva kad dobro odradiš posao. Uz sve to za daljnji napredak me motivira i mogućnost napredovanja na više razine, kada vidim do koje razine su došli suci iz naše Udruge želim se i ja jednog dana pridružiti u to društvo.
 
11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?
 
Sljedeća nominacija ide Nihazu Vehaboviću.
 
Zahvaljujemo Filipu na dostavljenim odgovorima. Želimo mu puno uspjeha, kako u suđenju tako i na privatnom planu. Idući nominirani je Nihaz Vehabović. Naš dugogodišnji opunomoćenik, inače vrlo pedantan i radišan čovjek. Upravo i takve odgovore očekujemo 🙂 .
 
Nihaz, pripremi se 🙂