UKSGO leksikon – Dino Barišić

Pozdrav svima,

Nakon uspješnog upisa u online leksikon od strane Vedrana Došena, iduća nominacija dopala je Dinu Barišića. Nakon dugogodišnjeg igranja košarke po raznim osječkim klubovima, odlučio se priključiti radu ove Udruge. Naš je dugogodišnji član, prošao je sve moguće funkcije u Udruzi i definitivno predstavlja jednog od nositelja, u svakom pogledu. Vrlo je svestrana i dinamična osoba na koju se uvijek može osloniti. Izvrstan sudac sa posebno izraženim osjećajem za igru te adekvatnom dozom hrabrosti i odvažnosti. Iako još uvijek mlad po godinama, do sada je skupio poprilično iskustva na zahtjevnim utakmicama svih mogućih rangova (Prva muška liga, WABA, derbiji mlađih dobnih kategorija, završni turniri i sl.) Uvijek je spreman pomoći mladim kolegama, što nam je posebno važno. Trenutno sudi Prvu mušku ligu (drugi rang natjecanja u Hrvatskoj), ali se iskreno nadamo da će od iduće sezone biti uvršten tamo gdje, uvjereni smo, istinski i pripada – u najviši natjecateljski rang, tj. HT Premier ligu. Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio Dino.

 

Krenimo redom : 

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?
 
Ukratko, Dino Barišić, 30 godina, od 6. godine sam u košarci (igrač, zapisnički stol, statistika, sudac).
 
2. Čime se baviš izvan košarke ?
 
Izvan košarke radim 7-8 godina, vozim se biciklom, penjem po planinama u zadnjih 6 mjeseci i uživam koliko mi to život dopusti 🙂
 
3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?
 
Dok sam igrao košarku rekao sam sam sebi da nikada neću staviti zviždaljku u usta, nakon što sam prebolio mononukleozu (oko 6 mjeseci) sam se pokušao vratiti na parket igrati, ali spletom okolnosti nisam se mogao vratiti na istu razinu kao i prije te me jedan dan Josip Mikulić pitao da probam suditi kada već ne mogu igrati. Kao i skoro ništa u životu što ne odbijam, probao sam i to, svidjelo mi se i evo već 10 sezona je iza mene.
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?
 
Prije svega, treba poznavati Pravila igre, nakon toga treba biti u dobroj fizičkoj spremi, treba se za svaku utakmicu dobro pripremiti (skautirati ekipe), trebaš uživati u onome što radiš bez obzira na uspone i padove kojih u ovom poslu ima za knjigu napisati.
 
5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?
 
Za vrijeme utakmice se osjećam mirno, staloženo i opušteno. Kombinacijom tih osjećaja sam spreman donositi dobre odluke i graditi autoritet kod svih aktera utakmice.
 
6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?
 
Bilo ih je u ovih 10 godina jako puno, ali izdvojit ću prvu u životu koju sam sudio (turnir vrtića gdje mi se djete nakon prve odluke rasplakalo) i derbi utakmica WABA lige između Partizana i Zvezde, gdje smo se nakon završene utakmice nas trojica kolega se zagrlili i jedan drugom rekli “svaka čast”, taj osjećaj se ne zaboravlja.
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?
 
Turnir kadeta u Vinkovcima, gdje još nisam imao toliko iskustva i gdje sam dopustio jednom sudioniku utakmice da doslovno pravi cirkus od utakmice. Volio bi se vratiti nazad i odsuditi tu utakmicu sa ovim iskustvom.
 
8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Volim surađivati sa svakim sucem koji je samokritičan i koji može prihvatiti svoju grešku. Greške se događaju i događat će se, ali ih komunikacijom, trudom i radom trebamo svesti na minimum. Što se tiče delegata, volim kada mi delegati ima nešto konstruktivno za reći na kraju utakmice kako bi u idućoj bio bolji. 
 
9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Omiljeni sudac mi je Boris Hartman jer doslovno čovjek na svakoj utakmici koju smo sudili (osim jedne 🙂 ), a sudili smo ih brat-bratu preko 200, diše kao i ja. Volim kad znam da u nekoga na terenu imam povjerenja i da smo tu 101% što god se dogodi. Delegat Saša Šarac mi je do sada najviše pomogao što se tiče iskustva prije, za vrijeme i nakon utakmice i njega moram posebno istaknuti, hvala mu na tome.
 
10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?
 
Motivira me svaka delegacija, svako putovanje, svaka utakmica, svaka pružena ruka nakon utakmice, ali i svaka kritika jer ako je nema nešto ne valja.
 
11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?
 
Nominiram Sašu Šarca i njegovog, kako ga on zove komšiju – Dinka Pitlika.
 
Zahvaljujemo Dini na dostavljenim odgovorima. Želimo mu još puno dobrih utakmica te sreću i ispunjenost na svim ostalim aktivnostima kojima se bavi. Dino je očigledno bio također malo neodlučan, stoga je nominirao dvije osobe. Radi se o trenutno naša dva opunomoćenika, nekad ranije i bivša suca. Bez dvojbe, očekujemo zanimljive odgovore, od dvojice kolega koji su stvarno puno toga prošli (pogotovo Saša) te koji će nam moći prikazati neke stvari iz vlastitog kuta gledanja.
 
Iščekujemo njihove odgovore !