Talent kamp za mlade suce, Opatija 07. – 11.09.2016.

U Opatiji od 07. do 11. rujna 2016. godine održan je talent kamp za mlade i perspektivne suce u organizaciji Udruge hrvatskih košarkaških sudaca. Na spomenutom kampu sudjelovali su mladi suci iz cijele Hrvatske. Uz mlade suce, na kampu su sudjelovali i kontrolori sa muške A1 lige. Cilj kampa bilo je prije svega usavršavanje i edukacija, kako sudaca tako i kontrolora. Predavači na kampu bili su uvaženi FIBA instruktori –gospodin Roberto Chiari iz Italije  te gospodin Dragan Medan iz Dubrovnika.

Tijekom četiri dana predavanja, predavači su svoje iskustvo i znanje pokušali prenijeti na mlađe kolege. Sva predavanja vođena su sa osnovnim ciljem, a to je školovanje naših mladih sudaca i upoznavanja istih sa novih tendencijama i trendovima u košarkaškom suđenju. Cjelokupni program odnosio se na predavanja iz mehanike suđenja u tri suca, prema trenutnim FIBA standardima (na engleskom jeziku i uz brojne edukacijske materijale). Dnevni program kampa počinjao je ujutro od 08:00 sati te je trajao sve do kasnih večernjih sati. Cjelokupni program sastojao se od predavanja FIBA instruktora a završavao je konstruktivnim i vrlo poučnim raspravama svih učesnika. Instruktori i kontrolori testirali su znanje sudaca iz pojedinih područja, a također i odgovarali na neka od njihovih pitanja ili nedoumica. Odrađen je i praktični dio edukacije na košarkaškom terenu, gdje su se sucima demonstrirali najnoviji trendovi iz mehanike suđenja u tri suca. Posebno valja napomenuti bogato iskustvo i znanje ranije navedenih FIBA instruktora, koji su unazad nekoliko godina prisustvovali na velikoj većini međunarodnih sudačkih seminara i klinika diljem Europe.

Odličan poligon za primjenu stečenih znanja suci polaznici imali su u vidu suđenja uglednog memorijalnog međunarodnog juniorskog turnira, koja se odigravao u Sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ u Opatiji. Na turniru su sudjelovali ekipe iz susjedne nam Bosne i Hercegovine (HKK „Zrinjski“), potom Slovačke (BC „Inter Bratislava“), zatim Slovenije (KK“Janča“), Italije (BC „Benetton“) te Hrvatske (KK „Split“ , KK „Kvarner 2010“). Nakon odsuđenih utakmica, suci su iz prve ruke mogli čuti povratnu informaciju i zapažanja od strane kontrolora i instruktora koji su ih nadgledali. Potrebno je naglasiti da su sve utakmice bile snimane, tako da su suci imali uvid u odrađene utakmice putem video clipova. Svakog jutra odrađivala se zajednička video analiza utakmica od prethodnog dana, uz raspravu svih prisutnih, što se pokazalo vrlo poučnim i uspješnim. Svi polaznici kampa iskazali su maksimalnu želju za stjecanjem novih znanja, što je bilo prepoznato i od strane starijih kolega. Sve to daje nam vrlo jednostavana zaključak – da je ovogodišnji talent kamp bio pun pogodak, kako za sve suce polaznike tako i za organizatore  iz redova Upravnog odbora UHKS-a.

Stav UHKS-a je odabir i školovanje što više mladih sudaca, posebice sa nižih liga. Njihovo konstantno usavršavanje jedini je način kako bi se osposobili kvalitetni suci, koji će biti spremni za suđenje utakmica na najvišim natjecateljskim razinama. Hrvatska trenutno broji veliki broj sudaca koji sude utakmice diljem svijeta, na najvišim razinama. Smatramo da na vrijeme treba početi brinuti o budućim generacijama, kako bi se adekvatno zamjenili naši vodeći suci koji će se umiroviti u idućih nekoliko godina. Obzirom na dugogodišnju tradiciju kvalitetnih sudaca koji dolaze iz Lijepe naše, ne sumnjamo da se uz ovakav sustavan rad taj trend  neće nastaviti.

Osim sudaca, kontrolora i instruktora, zadovoljstvo odrađenim turnirom iskazali su i organizatori turnira iz Košarkaškog kluba „Opatija“ te iskazali želju za ponovnim održavanjem turnira u suradnji sa UHKS i nagodinu.

Na kampu je sudjelovalo ukupno 22 suca, njih 9 sa liste muške A1 lige te 13 sudaca sa liste muške A2 lige te 7 kontrolora sa muške A1 lige. Među kandidatima koji su pohađali kamp istaknimo i naše predstavnike. Među sucima su bili Josip Mikulić i Petar Duvnjak, dok je Saša Šarac bio sudionik kampa sa pozicije kontrolora suđenja.

img_5132

img_5145