Statističari sa FIBA licencom

Dana 30. rujna 2017. u hotelu “I” u Zagrebu održan je seminar za statističare, za stjecanje FIBA licence. Organizator seminara bila je Udruga hrvataskih košarkaških sudaca (UHKS) i Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS). Obzirom na sve veći broj natjecanja na kojima se provodi i prati tzv.online statistika, UHKS i HKS organizirali su jednodnevni seminar za sve statističare sa područja Republike Hrvatske.

Cilj seminara bio je usavršavanje znanja iz statistike svih polaznika te obučavanje za sve novine u tom poslu koje će biti primjenjivane tijekom ove natjecateljske sezone. Seminar je odrađen na vrlo visokom nivou, na zadovoljstvo svih polaznika. Valja napomenuti da je predavač i voditelj ovog seminaraa bila osoba ovlaštena od strane FIBA Europe, obučena upravo za ovakve vrste edukacije statističara. Važnost statistika i kvalitetnog vođenja tijekom svih 40 minuta utakmice itekako je postalo važan kotačić u jednoj košarkaškoj utakmici. Stoga i ne čudi fokus krovne košarkaške organizacije (FIBA-e) za obučavanjem što većeg broja kvalitetnih ljudi za vođenje statistike.

Spomenimo da su iz naše Udruge na seminaru pristustvovali Karmen Blažetin, Marko Radetić, Mihovil Blažević i Fran Stefan Andrić. Svi naši polaznici, uspješno su položili test i stekli licencu za FIBA statističara.