UKSGO leksikon – Vedran Došen

Pozdrav svima,

Druga osoba koja je nominirana od strane Josipa Mikulića je Vedran Došen. Četvrti u nizu naših sudaca koji su prije nešto više od dva mjeseca uspješno položili ispite i stekli naziv “županijski sudac”. Vedran se trenutno nalazi na privremenom radu na moru, stoga mu zahvaljujemo što je izdvojio svoje slobodno vrijeme i odgovorio na naša pitanja. Svakako možemo reći da i gospodin Došen dolazi iz jedne košarkaške obitelji (brat Arian se profesionalno bavi košarkom, dok je otac Željko bivši košarkaš ali je i dalje aktivan među veteranima). Nakon poprilično dugo godina aktivnog bavljenja košarkom, Vedran se priključio našoj Udruzi. Pokazao je do sada potencijal te definitivno zaslužuje da se na njega obrati pozornost u narednom periodu. Posjeduje vrlo dobre tjelesne predispozicije, sudac je definitivno koji razumije košarku i koji posjeduje “osjećaj za igru”. Ova sezona poslužit će mu kao prilika za dodatnu sudačku afirmaciju. Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio Vedran. 

Krenimo redom : 

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?
 
Zovem se Vedran, imam 28 godina. U košarci sam skoro cijeli svoj život. Bivši igrač i trenutni sudac. 
 
2. Čime se baviš izvan košarke ?
 
Trenutno radim sezonski na Braču. Osim toga, produciram i pišem pjesme, treniram i pokušavam pronaći svoj smisao. 
 
3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?
 
To je bilo prije 3 ili 4 godine (nisam siguran), na fakultetu sam naletio na svog bivšeg suigrača i današnjeg kolegu, Dinu Barišića, koji me je nagovorio da se učlanim u Udrugu. Od tada više ništa nije isto. 
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?
 
Prije svega treba imati jaku volju. Potrebno je biti fizički i mentalno spreman. Potrebno je poznavati Pravila košarkaške igre i također je potrebno gledati puno utakmica. 
 
5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?
 
Na početku svoje sudačke karijere sam se osjećao nervozno i zbunjeno, ali nakon par utakmica sam počeo osjećati samopouzdanje i mirnoću. Volim osjetit pritisak jer tada reagiram najbolje. Mislim da to najviše ovisi o vrsti utakmice i o mojoj pripremi prije utakmice
 
6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?
 
Juniorska utakmica prošle sezone između KK Vinkovci – KK Brod. To je bila utakmica za prvo mjesto u Juniorskoj ligi. Kolega Boris Hartman i ja smo sudili u punoj dvorani u Vinkovcima gdje je atmosfera bila odlična. Utakmica je cijelo vrijeme bila neizvjesna a imali smo priliku vidjet i koš za pobjedu u zadnjoj sekundi. Nakon utakmice svi su bili zadovoljni i složili se kako je utakmica bila odlična. To je bio znak da smo i mi odradili svoj posao korektno. Mislim da su gledatelji uživali na toj utakmici i meni je ta utakmica ostala u pamćenju kao jedna od najboljih. 
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?
 
Ne postoji za sada. Bilo je nekih lošijih utakmica ali sve je to normalno. 
 
8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Najviše volim surađivati sa Stjepanom Ćosićem. Moj bivši suigrač i kolega sudac s kojim sam krenuo na svoj prvi seminar. Njega smatram kao mlađeg brata i s njime imam posebnu “kemiju” kada smo na terenu. Imamo takav odnos da si ukazujemo na pogreške i međusobno se motiviramo. Također prije svake utakmice napravimo detaljne analize svih igrača da bi nam bilo lakše funkcionirat na terenu. 
 
9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Nebi nikoga posebno izdvajao. Mislim da sa svim kolegama imam dobar odnos na terenu i van njega, kao i sa opunonomoćenicima. 
 
10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?
 
Dobar odnos s kolegama, novac, izazovi i ljubav prema košarci. 
 
11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?
 
Nominiram Dinu Barišića.
 
Zahvaljujemo Vedranu na dostavljenim odgovorima. Želimo mu prije svega dobru zaradu na privremenom radu na Braču (uz što je moguće manje rada 🙂 ), zatim još puno dobrih utakmica i sve najbolje u ostalim aktivnostima kojima se bavi. Iduća nominacija dopala je jednog od trenutno najdugovječnijih sudaca naše Udruge. Svestrana osoba i izvrstan sudac, uvijek na usluzi mlađim kolegama, a uz to sve i jedan od trenutnih nositelja među našim sucima. Svakako očekujemo zanimljive odgovore.
 
Dino, pripremi se 😉 !