UKSGO leksikon – Saša Šarac

Pozdrav svima,

Nakon uspješnog upisa u online leksikon od strane Dine Barišića, njegova nominacija također je išla u dva smjera, a prvi nam je odgovore dostavio Saša Šarac. Što reći, uz gospodina Stjepana Krajnovića (inače prvog osječkog suca sa FIBA znakom), Saša Šarac je definitivno najistaknutiji košarkaški sudac iz našega grada. Iza njega je nešto manje od trideset (30) sezona aktivnog suđenja. Sudio je apsolutne sve moguće utakmice, od brojnih finala Prvenstava Hrvatske, preko Kupova Krešimira Ćosića te brojnih drugih utakmica. Prošao je sve moguće košarkaške terene u Hrvatskoj i šire, odsudio nebrojeno puno derbija na relacijama Zadar / Cibona / Split / Šibenka / Rijeka i ostalim jakim košarkaškim sredinama toga vremena. Također, participirao je nekoliko sezona i na ondašnjoj regionalnoj tzv. Goodyear ligi (sadašnja ABA liga), gdje je također sudio uglednim i čuvenim klubovima koji su igrali velike derbije toga vremena (C. Zvezda, Partizan, Budućnost, Union Olimpija, Šibenka, Sarajevska Bosna i brojni drugi). Spletom okolnosti, za vrijeme svoje sudačke karijere nije se uspio dokopati FIBA znaka, ali je zato u ljeto 2018. godine u Istanbulu uspješno položio sve ispite i stekao status FIBA instruktora suđenja. Definitivno je jedan od najutjecajnijih osoba u suđenju u našoj regiji, a slobodno možemo reći i na nacionalnoj razini. Kao osoba je krajnje profesionalan u obavljanju ovog posla, autoritativan, zatim izuzetno izravan i iskren (ponekad i vrlo strog 🙂 ), ali najvažnije od svega da je uvijek spreman pomoći mladim sucima, jer hvala Bogu, na temelju svog bogatog iskustva definitivna im ima što za reći. Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio gospodin Šarac.

Krenimo redom : 

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?
 
Saša Šarac, otac dvoje djece i ponosni djeda unuke Buge.
 
2. Čime se baviš izvan košarke ?
 
Radim u tvrtki koja se bavi iznajmljivanjem vozila.
 
3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?
 
Davne 1985. godine, slučajno i to na nagovor  prijatelja Drage Nikolića – Droge.
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?
 
Poznavanje košarke kao igre, poznavanje svih Pravila igre, tjelesna sprema i psihička pripremljenost- karakter.
 
5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?
 
Više ne sudim, ali dok sam sudio, osjećao sam se odlično. Uvijek mi je bilo važno da “pogodim” prvu odluku i onda je sve kasnije bilo dobro.
 
6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?
 
Prvo finale Prvenstva Hrvatske, konkretno 1995. godine, ali nažalost loše smo odradili utakmicu.
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?
 
Ne, svaka utakmica, makar i loše odsuđena je bogato iskustvo.
 
8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Ima ih više, pa nema smisla nabrajati.
 
9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Nemam.
 
10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?
 
Svaka utakmica je novi život i novo dokazivanje,različita od svih prijašnjih, uzbuđenje i na koncu putovanja i upoznavanje ljudi. To je neprocjenjivo.
 
 
11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?
 
Nominiran Miroslava Kontreca.
 
Zahvaljujemo Saši na dostavljenim odgovorima. Želimo mu puno sreće i uspjeha, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu. Iduća nominacija išla je prema našem još jednom istaknutom članu, prije svega istaknutom sucu ali i važnoj osobi u radu naše Udruge. 
 
Miro, na tebe je red za odgovore 🙂 !