UKSGO leksikon – Miroslav Kontrec

Pozdrav svima,

Nakon upisa u online leksikon od strane Saše Šarca, idući nominirani je Miroslav Kontrec. Trenutno obnaša dužnost opunomoćenika na utakmicama HT Premier lige, ali u svojim nogama ima preko 25 godina suđenja te njegova sudačka karijera defitnivno spada u jednu od najdugovječnijih, čak i na nacionalnoj razini. U samom sudačkom svijetu je još od davne 1983. Sudio je najviši natjecateljski rang u Hrvatskoj (tadašnju Prvu ligu), zatim sve moguće i nemoguće derbije na raznim natjecateljskim rangovima. Nikad nije birao utakmice te je uvijek bio jedan od onih koji su u svakom trenutku bili spremni otići i kvalitetno odsuditi utakmicu, bez obzira na rang i bez obzira koliko “vruć” teren bio ili koliko veliki ulog ta utakmica nosila. Sam često u priči sa mladim kolegama zna reći : “Da sam za svaku odsuđenu prijateljsku utakmicu dobio jednu kunu, danas bi vjerovatno bio vrlo bogat čovjek !”. To dovoljno govori o samom pristupu i voljnom momentu koji je imao za suđenje. Možda za vrijeme sudačke karijere nije bio svuda “omiljen” sudac, ali imao je “ono nešto” što je za suca puno važnije – gdje god da se pojavio, ljudi su ga izuzetno poštivali. Posjeduje bogato sudačko iskustvo te svakako spada među najutjecajnije suce iz našega grada. Posjeduje iznimnu energiju i entuzijazam za rad u košarci. Za nas najbitnije, uvijek je spreman i otvoren za pomoć mladim sucima. Svakako možemo reći da je sudac uz kojeg su odrastale i stasale brojne generacije sudaca iz Osijeka, kojima je upravo Miro bio uvijek potrebni osigurač i oslonac na utakmicama. Također, trenutno obnaša i dužnost Povjerenika za natjecanje na Drugoj muškoj ligi “istok” , a moramo naglasiti da je Miro bio i prvi predsjednik te jedan od osnivača naše Udruge. Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio Miro. 

Krenimo redom : 

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?
 
Miroslav Kontrec rođen davne 1967 godine. Otac jedinog sina Tonija. U košarci od 1980. godine, a od 1983 u suđenju.
 
2. Čime se baviš izvan košarke ?
 
Nakon 30-tak godina što sam radio u prodaji, od prošle godine sam ponovno u košarci. Radim kao stručni tajnik u Košarkaškom savezu grada Osijeka.
 
3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?
 
Krenulo je u srednjoj školi (davnih osamdesetih) gdje me profesor tjelesnog pitao da li bi sudio međurazredno natjecanje. I tako je to krenulo. Ubrzo su mi rekli da se javim alfi i omegi za suce, tada tajniku Dragi Nikoliću – Drogi i evo me tu sam još uvijek.
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?
 
Kao prvo, voljeti sport, naravno košarku najviše od ostalih sportova. Želja za stjecanjem znanja i napredovanja te imati svoj cilj. Ne odustati na prvoj prepreci i biti uporan u svojoj želji za ostvarenjem svoga cilja. Uz sve ove karakteristike morate biti spremni i na razna odricanja. Ukoliko toga nema, nema ni uspjeha.
 
5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?
 
Pošto više ne sudim mogu samo prepričati svoje uspomene. Osjećaj je jako dobar i jedva sam čekao svaku utakmicu. Živio sam za njih. Na početku karijere ne razmišljaš o kraju svega toga, a kad dođe jako je teško vjerujte mi. 
 
6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?
 
Utakmica je bio puno koje su mi ostale u dobrom sjećanju. Ali eto izdvojiti ću jednu iz mojih ranih sudačkih dana. Odredili  su me kao mladog suca da sudim revijalnu utakmicu za Dan grada Đakova između KK “Đakova” i KK “Cibone”. Tu sam imao jako veliku tremu i odgovornost kao mladi sudac da se pokažem i predstavim pred igračima koje sam imao mogućnost samo gledati na TV-u.
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?
 
Ne treba niti jednu utakmicu zaboraviti, ali nekih se sjećate i pamtite ih s gorčinom. I iz tih utakmica treba izvući pouku što možeš napraviti da se to ne dogodi.
 
8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer je puno osoba s kojim sam volio , a volim i sad surađivati. Zato što su većina njih pozitivne osobe i s takvim osobama je divno surađivati.
 
9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?
 
Puno je osoba prošlo kroz moju karijeru. Ne bi bilo korektno nikoga posebno izdvajati. A oni koji su se dobro osjećali u mom prisustvu su isto to osjetili od mene prema njima. Prepoznati će se.
 
10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?
 
Košarka i suđenje su moj život i ljubav. da li je to dovoljno? Mislim da je.
 
11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?
 
 Ja nominiram Ronalda Pavoševića kao slijedećeg.
 
Zahvaljujemo Miri na dostavljenim odgovorima. Želimo mu još puno lijepih godina u suđenju, a isto tako i uspjeha na privatnom planu. Idući nominirani je Ronald Pavošević, nekadašnji sudac, koji je spletom okolnosti bio dugi niz godina odsutan iz košarke, ali evo odlučio se vratiti te će od iduće sezone raditi u našoj Udruzi i obnašati dužnost opunomoćenika.
 
Ronald, pripremi se 🙂 !