UKSGO leksikon – Mihovil Pšihistal

Pozdrav svima,

Nakon što se u naš online leksikon uspješno upisao Filip Pek, idući naš član kojeg je dopala nominacija je Mihovil Pšihistal. Jedan od četvorice naš mladih i novopečenih županijskih sudaca. Rodom iz Vinkovaca, ali se vrlo brzo uklopio u rad naše Udruge. Za Mihovila također možemo reći da dolazi iz košarkaške obitelji te mu košarka nikako nije strana. Poprilično dobro poznaje i prati zbivanja u NBA ligi, a slobodno možemo reći da možda čak i bolje poznanje njihova Pravila igre nego naša (na tome ćemo morati poraditi da se vremenom okrene ipak u korist naših 😀 ). Kao i ostatku mladih kolega, nadolazeća sezona će i za njega biti prilika za dodatnu afirmaciju i napredak po pitanju suđenja. Isto tako, nadamo se da je melodiju FIBA fitness testa već naučio napamet te da će ju ove sezone ipak morat slušati u znatno manjoj mjeri nego je to bio slučaj u protekle dvije godine :-). Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio Mihovil.

Krenimo redom : 

 1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?

Moje ime je Mihovil Pšihistal. Imam 23 godine. Rođen sam  u Vinkovcima, a već 10 godina živim u Osijeku.

 1. Čime se baviš izvan košarke ?

Student sam kineziologije u Osijeku, uz fakultetske obveze ponekad odradim neki studentski te sezonski posao.

 1. Kada i kako to da si se odlučio baviti ovim poslom ?

Cijeli život se bavim sportom i oduvijek imam taj natjecateljski duh. Nakon što sam upisao faks, prestao sam se baviti aktivno sportom, zbog ozljeda koje sam zadobio dok sam trenirao nogomet, kao i zbog potencijalnih daljnjih ozljeda, a kako bih i dalje ostao u aktivnom sportu, počeo sam se baviti suđenjem i mogu reći da nisam pogriješio.

 1. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?

Potrebna su različita znanja i stalno učenje za što je ponajprije važna snažna volja. Dakako, potrebno je baratati Pravilima košarkaške igre, mehanikom suđenja itd. Također je potrebna visoki stupanj socijalne svjesnosti i odgovornosti, jer mi prvenstveno radimo s ljudima i to u većini slučajeva s djecom.

 1. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?

Za vrijeme utakmice osjećam se ugodno i prirodno, a što je ulog utakmice veći to se od nas sudaca zahtijeva visoka koncentracija i maksimalna profesionalnost, što mi je posebno privlačno.

 1. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?

Bilo je dosta utakmica koje su mi ostale u dobrom sjećanju, ali kao što sam već rekao, volim dinamične utakmice sa visokim ulozima.

 1. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?

Kao u svakom poslu, ljudi znaju imati loš dan pa tako i mi suci… ali trudim se učiti iz svake utakmice te izvući nešto što će mi dobro doći u daljnjem radu i suđenju.

 1. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?

Ne bih izdvajao posebno neku osobu jer sa svima imam dobar odnos kako na terenu tako i izvan njega. Izdvojio bih ipak suce iz moje generacije s kojima najviše surađujem te zajedno napredujemo i nadograđujemo svoje znanje.

 1. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto?

Uglavnom nam svi stariji suci i opunomoćenici drage volje daju savjete kako da nadogradimo svoje suđenje i svim bih izrazio zahvalnost.

 1. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?

Motivira me mogućnost napretka i pozitivan osjećaj kada s kolegom dobro i kvalitetno privedemo utakmicu kraju.

 1. Koju osobu iz Udruge sljedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja?

Volio bih čuti odgovore na ova pitanja od malo starijeg i iskusnijeg suca iz naše Udruge, tako da nominiram Josipa Mikulića.

Zahvaljujemo Mihovilu na dostavljenim odgovorima. Želimo mu puno uspjeha u nadolazećoj sudačkoj sezoni, a isto tako i puno sreće po pitanju privatnih stvari kojima se bavi (pogotovo fakultet). Iduća nominacija dopala je Josipa Mikulića, inače predsjednika naše Udruge i trenutno jedinog suca sa FIBA znakom iz Osijeka. 

Josipe, na tebe je red !