UKSGO leksikon – Josip Mikulić

Pozdrav svima,

Nakon što se u naš online leksikon uspješno upisao Mihovil Pšihistal, iduća osoba koju je zapala nominacija je Josip Mikulić. Aktualni predsjednik naše Udruge i dugogodišnji član. Od rujna 2019. godine postao je i drugi sudac u povijesti Osijeka sa FIBA znakom. Nadamo se da neće još dugo biti i jedini iz redova naše Udruge. Trenutno sudi utakmice na HT Premier ligi te natjecanja pod okriljem FIBA-e. Pogledajmo odgovore koje nam je dostavio Josip. 

Krenimo redom : 

 1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?

Ja sam Josip Mikulić, 32 godine, po struci magistar ekonomije, košarkaški sudac od 2006. godine, nekad sam volio sve što vole mladi, a trenutno živim mirnim obiteljskim životom 🙂 . Sve što sam do sada naučio i prošao tijekom sudačkog života, pokušavam svojom energijom i znanjem prenijeti na nove mlade snage koje dolaze. 

 1. Čime se baviš izvan košarke ?

Izvan košarke bavim se detaljima oko vođenja ove Udruge (skraćeno – košarkom 😀 ), radim, treniram i provodim vrijeme sa suprugom i kćerkom.

 1. Kada i kako to da si se odlučio baviti ovim poslom ?

Od svoje sedme pa sve do osamnaeste godine trenirao sam košarku, da bi 2005. položio ispit za zvanje pomoćnog suca, ali moram naglasiti na nagovor tadašnjeg trenera i suigrača, Gorana Gunjevića (koje je tada i bio sudac, što dosta mladih kolega niti ne zna). Iduće sezone sam položio svoj prvi sudački ispit kod našeg čuvenog Drage Nikolića – Droge te počeo suditi. Ta ljubav evo traje hvala Bogu još uvijek, predstavlja za mene jednostavno način života, a nadam se da će potrajat još barem toliko godina !

 1. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?

Potrebna je prvenstveno velika volja, poželjno je prethodno iskustvo treniranja i igranja košarke, ali po meni najvažnija stvar je spremnost na brojna odricanja i žrtvu. Jer Pravila igre može naučiti svatko, dok ovo prethodno navedeno jednostavno ili imaš ili nemaš u sebi. 

 1. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?

S obzirom da je suđenje posao koji volim i za koji živim, za vrijeme utakmice se osjećam maksimalno ispunjeno ali i odgovorno. 

 1. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?

Svaka odsuđena utakmica nosi nešto svoje, ali meni osobno su nekako najdraže u sijećanju ostale slijedeće tri utakmice. Prvu bih izdvojio svoju prvu uopće odsuđenu službenu utakmicu u životu (rujan 2006. , utakmica početnika), drugu bih izdvojio svoju premijernu utakmicu na tadašnjoj prvog ligi (listopad 2015. , A1 liga), a treću bi svakako izdvojio svoju prvu odsuđenu utakmicu kao FIBA sudac (listopad 2019. , utakmica FIBA Eurocup Women). 

 1. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?

Svakako da postoji, ali i iz takvih utakmica se uvijek daju izvući pouke, da nam se iste greške nebi ponovile na nekoj drugoj utakmici danas-sutra. 

 1. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?

Najviše volim suditi sa svojim Slavonskim kolegama, koje na terenu tretiram kao mlađu/stariju braću (Hartman, Barišić, Katić, Vovk, ranije Tresoglavić i Kontrec). Između nas postoji povezanost i izvan terena, a to je neophodno da bi među nama sucima postojao osjećaj povjerenja i međusobnog poštivanja na samom terenu.

 1. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto?

U prethodnom pitanju sam naveo svoje omiljene suce, dok po pitanju opunomoćenika najviše volim surađivati s ljudima koji su prije svega profesionalni u obavljanju posla, zatim iskreni te na kraju najvažnije da su uvijek spremni pomoći. Nekad je to bio Željko Koški – Žika, a danas je to Saša Šarac.

 1. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?

Najviše me motivira činjenica da je naša zadaća omogućiti svim sudionicima utakmice da slobodno pokažu na terenu ono što treniraju satima/danima/godinama i to bez da se nekoga stavlja u podređeni položaj.

 1. Koju osobu iz Udruge sljedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja?

Obzirom da sam imao nekoliko popriličnih dilema, odlučio sam si ipak malo “pomoći” i to na način da sam nominirao dvije osobe. Prva koju nominiran je naša dugogodišnja pomoćna sutkinja – Ana Tataj, osoba koje definitivno predstavlja jednu od nositeljica među našim pomoćnim sucima. Druga osoba koju nominiran je četvrti u nizu novih županijskih sudaca- Vedran Došen

Zahvaljujemo Josipu na dostavljenim odgovorima. Želimo mu puno sreće i uspjeha, kako po pitanju suđenja tako i na privatnom planu. S obzirom da iduća nominacija ide na dvije osobe, očekujemo svakako zanimljive odgovore. 

Ana i Vedrane, pripremite se 🙂 !