UKSGO leksikon – Boris Hartman

Pozdrav svima,

Nakon uspješnog upisa u online leksikon od strane Natali Bekavac, iduća nominacija dopala je Borisa Hartmana. Rodom iz Bistrinaca, pored Belišća. Nešto kasnije je došao u Udrugu, ali svojim angažmnanom i trudom, vrlo brzoe se uklopio te postao jedan od  naših stožernih ljudi. Radi se o vrlo svestranoj osobi, kao što smo ranije naveli, po struci je profesor i predaje u školi, u slobodno vrijeme uspješno sudi, a u našoj Udruzi radi kao Povjerenik za suce. S obzirom na sva ranija iskustva, komotno možemo reći da za dobar dio naših članova obavlja i funkciju psihologa, a nerijetko i psihijatra :-). Krasi ga izuzetna komunikativnost, profesionalnost u obavljanju posla, strpljenje i izuzetno visok prag tolerancije (njega kad naljutite, e onda znajte da ste ipak nešto gadno skrivili i trebali bi se zapitati 😀 ). Jedan je od nositelja ove Udruge i svakako jedan od aktivnijih naših članova. Pogledajmo odgovore koje nam je poslao Boris.

Krenimo redom :

1. Reci nam ukratko nešto o sebi ?

Imam 31 godinu, ne volim sve što vole mladi i samo pozitiva 🙂

2. Čime se baviš izvan košarke ?

Izvan košarke bavim se košarkom 😀 , a osim toga volim ribolov i kuhanje. Također radim u školi kao učitelj engleskog jezika.

3. Kada i kako to da si se odlučila baviti ovim poslom ?

Sve je počelo 2005. godine kada smo kao klinci polagali ispit za zvanje pomoćnog suca, a kako je vrijeme odmicalo i igračka karijera se bližila kraju, odlučio sam ostati u ovome sportu kao sudac.
 
4. Što je po tvome mišljenju sve potrebno znati da bi se uspješno bavio/bavila ovim poslom ?

Prije svega smatram da treba imati volje i ljubavi za ovaj posao/sport. Osim poznavanja Pravila, potrebno je razumijevanje i poštovanje spram svih sudionika i same košarkaške igre, kao i podrška najbližih i izlazak iz zone komfora u određenim situacijama.

5. Kako se osjećaš za vrijeme utakmice ?

Uglavnom ispunjeno, sigurno i opušteno. Naravno da je u određenim trenutcima prisutna i pozitivna trema i nervoza, ali to su sve čari sporta koje nas čine uspješnijima.

6. Koja ti je do sada bila najdraža utakmica i zašto ?

Najdraža utakmica, hm…Ima ih nekoliko, ali ne sudi se svaki dan derbi Partizan – Zvezda u WABA ligi. Iako svaka utakmica ima nešto posebno i nijedna nije ista, tako da je svaka najdraža na svoj način.
 
7. Postoji li neka utakmica koju bi željeo/željela zaboraviti i zašto ?

Pa iskreno nema. No ponekad mi bude žao djece i ostalih sudionika zbog pojedinih gledatelja/roditelja kojima nije mjesto na tribinama, ali i to je dio sporta, nažalost.

8. S kojom osobom u timu voliš najviše surađivati na utakmicama i zašto ?

Pa najviše volim svoje domaće, kako suce, tako i zapisnički stol. Dobro se poznajemo, a to nam uvelike pomaže da utakmicu odsudimo na najbolji mogući način.

9. Imaš li omiljenog suca ili opunomoćenika s kojim najviše voliš surađivati na utakmicama i zašto ?

Naravno da imam. To su svi oni koji pristupe utakmici odgovorno da sve prođe u najboljem redu i da nas poslije nitko ne spominje.

10. Što te osobno najviše motivira da se nastaviš baviti ovim poslom ?

Novi izazovi, pomicanje vlastitih granica i mogućnosti, a onda uz sve to dođe i druženje, upoznavanje novih ljudi i izmjena iskustava. I da se ne lažemo, lijepo je spojiti ugodno s korisnim.

11. Koju osobu iz Udruge slijedeću nominiraš da nam otkrije svoje odgovore na ova pitanja ?

Slijedeća osoba koju nominiram je Josipa Tataj

Zahvaljujemo Borisu na dostavljenim odgovorima. Želimo mu puno sreće i uspjeha u suđenju, isto tako i u svim ostalim aktivnostima kojima se bavi. Iduća nominacija dopala je Josipu Tataj, našu do sada najistaknutiju sutkinju. Dosadašnjim radom je pokazala da želi, a u narednim sezonama očekujemo njezinu potpunu afirmaciju sa sudačkom gledišta. Osoba koja napreduje iz sezone u sezonu, a svojim pristupom svakako opravdava ukazano povjerenje. 

Josipa, pripremi se 🙂 !