Seminar pred sezonu A1 lige 2016./2017.

U Zagrebu od 16. do 18. rujna 2016. godine u hotelu “I” održan je seminar pred nadolazeću natjecateljsku sezonu 2016./2017.  muške A1 lige. Organizator ovog okupljanja pred sezonu bila je Udruga hrvatskih košarkaških sudaca (UHKS) i pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS).  Sudionici seminara bili su svi suci, opunomoćenici i kontrolori sa muške A1 lige. Obzirom na izmjene u formatu natjecanja A1 lige za ovu sezonu, na sve suce apeliralo se na maksimalnu ozbiljnost i profesionalnost u obavljanju svog posla. Još jednom napominjemo da nas u nadolazećoj sezoni očekuje prošireni format lige, sa 14 klubova koji će odmjeravati snage u dvokružnom sustavu natjecanja.

Da bi sve prošlo po pravilima i u skladu sa najnovijim FIBA trendovima i tendencijama, pobrinuli se se naši istaknuti FIBA instruktori, gospoda Dragan Medan i Sreten Radović, oba iz Dubrovnika. Spomenuti dvojac iza sebe ima popriličan broj odrađenih FIBA klinika i  seminara, što je svakako garancija visoke razine znanja i upućenosti u sve detalje koje nam donosi moderno suđenje. Seminar je trajao od petka, zaključno sa nedjeljkom. Kroz ta 3 dana instruktori su prezentirali najnovije tendencije, tumačenja i primjene Pravila igre, na koja će biti posebna pozornost u nadolazećoj sezoni. Također, analizirano je suđenje na A1 ligi tijekom protekle sezone te iskazanja želja za dodatnim napretkom svih sudaca koji su na listi.

Također, spomenimo da su zadnji dan seminara suci prošli testiranje tjelesne pripremljenosti, koje se sastojalo od mjerenja visine, tjelesne težine te trčanja FIBA fitness testa. Nakon uspješno odrađenih tjelesnih testiranja, svi polaznici pristupili su pismenom ispitu iz Pravila igre, odnosno iz Propozicija za opunomoćenike.

Spomenimo da je na seminaru sve pristune ispred HKS-a došao pozdraviti Povjerenik natjecanja muške A1 lige, gospodin Dražen Jendriš te i predsjednik UHKS-a, gospodin Tonči Anzulović. Svima su poželjeli uspješnu sezonu i puno kvalitetnih utakmica.

Od slavonskim predstavnika, na seminaru su sudjelovali suci Želimir Tresoglavić i Josip Mikulić iz Osijek, zatim Tomislav Vovk, Krešimir Katić i Hrvoje Pencinger iz Slavonskog Broda, predstavnik među opunomoćenicima bio je Miroslav Kontrec iz Osijek, dok je predstavnik među kontrolorima bio gospodin Saša Šarac, također iz Osijeka.