Povijest košarkaškog suđenja u Osijeku

Povijest košarke u gradu Osijeku seže još od daleke 1949. godine, osnivanjem kluba KK „Željezničar“. Koji od 1955. godine mijenja naziv u KK „Elektra“, te nekoliko godina kasnije u KK „Agronom“. Početkom 1960-tih godina osnovan je i KK „Osijek“. Ženska košarka pojavljuje se 1956. godine u KK „Elektri“, a poslije u KK „Osijek“. Kasnije je osnovana KK „ Mursa“. U ono  vrijeme košarka, jedna od sportskih perjanica bivše države, uživala je veliku popularnost na cjelokupnom području. U Osijeku se počela igrati sve kvalitetnija košarka, samim time pojavila se potreba i za košarkaškim sucima.

Početkom 70-ih godina bivši košarkaški sudac Ivo Šiprak, u ono vrijeme opunomoćenik na prvoj jugoslavenskog ligi bilježi se kao jedan od osnivača sudačkog pokreta u gradu Osijeku. Gospodin Šiprak okupio je oko sebe nekolicinu mladih i perspektivnih kolega koji su se ozbiljnije počeli baviti sudačkim zanatom. Kao jednog od značajnijih sudaca iz onoga vremena uz Ivu Šipraka, svakako je i Željko Ugrinović, u ondašnjim košarkaškim krugovima poznatiji kao “Čvanjo”. Obnašao je dužnost suca na ondašnjoj muškoj i ženskoj prvoj ligi. Istaknutiji suci iz toga vremena su Boro Novak „Bota“, Željko Gunjević, Nebojša Kovačević „Nešo“ , Miodrag Danilović “Bato“, Slavko Đurđević „Đoko“ . Oni su dijelili pravdu na košarkaškim utakmicama ondašnje jedinstvene hrvatske lige.

Jačanjem košarkaških klubova, razvojem košarke u gradu Osijeku te sve skupa potaknuto nizom uspjeha ondašnjih reprezentativnih selekcija, košarka u gradu na Dravi postajala je sve popularnije i uzimala je sve više maha. Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina javlja se novi val sudaca koji su se prihvaćali suđenja nakon prestanka aktivnog igranja košarke po razno raznih osječkim klubovima. Neki od istaknutijih sudaca iz toga vremena su Drago Nikolić „Droga, Nikola Vignjević „Vignjo, Žarko Brajević, Mirsad Cerić „Cer, Milenko Popović „Prpe, Damir Knežević „Cuko, Tomislav Krac „Krcko te svakako jedan od najistaknutijih osječkih sudaca Stjepan Krajnović „Cigo (od 1989. godine nosi  FIBA znak) . Bio je kvalitetom i uglednom među 5 sudaca tadašnje države te jedan od istaknutijih sudaca u hrvatskoj povijesti općenito.

Polaganje za Savezne (Državne) suce,Slavonski Brod 27.05.1987. godine. Između ostalih nazočni suci : Dubravko Muhvić, Zoran Pjevalica,Krešimir Arar, Željko Koški, Goran Gernhardt ; i članovi Komisije : Dane Kasunić, Zoran Bujšić, Štefo Juhart, Ante Kardum, Berislav Turudija

Raspadom bivše i nastankom RH bio je jedan od nositelja suđenja u to vrijeme. U ono vrijeme postojao je zaista veliki broj košarkaških klubova, igrao se jako veliki broj natjecanja na lokalnoj i regionalnoj razini, između ostaloga čak i na razini samog grada. Broj sudaca stalno se povećavao , uslijed velikog broja utakmica pojavila se i garnitura ljudi koji su obnašali dužnost pomoćnih sudaca na utakmicama. Sredinom 80-ih godina na osječkoj sudačkoj sceni pojavljuje se i novi val sudaca. Istaknutiji suci onoga vremena bili su Željko Koški „Žika, Zoran Gernhardt „Germa, Dario Šalić „Šago, Zoran Pupovac „Pupika, Željko Galović „Žica, Zlatko Matković „Mac, Frane Barać, Pavao Kristek, Željko Matas, Miroslav Kontrec, te također jedan od istaknutijih osječkih sudaca općenito – Saša Šarac. Sudac koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri odsudio najviše utakmica  derbija koji su odlučivali o prvaku države ili kupa između tada ljutih protivnika Cibone, Zadra, Splita, Šibenika…   Uslijed velikog broja jakih utakmica u kojima su osječki košarkaški klubovi odmjeravali snage sa mnogim velikim klubovima iz Zagreba, Splita, Vojvodine , Beograda i ostalih mjesta, ondašnji suci imali su vrlo dobre provjere i pripreme za razvijanje u kvalitetne suce. Veliki broj netom navedenih sudaca dijelio je pravdu na utakmicama tadašnje  hrvatske lige.

Slavonski Brod 1994. godine, utakmica hrvatske lige. Suci Željko Koški i Goran Gernhardt 

Početkom 90-ih i uslijed rata i ratnih zbivanja broj sudaca u gradu Osijeku, a samim time i cjelokupna košarka doživjela je svojevrsnu stagnaciju. Raspadom bivše države i osnivanjem samostalne Republike Hrvatske nastavljaju se košarkaška natjecanja na području cijele Hrvatske. U vremenskom periodu od 1992. godine bilježi se najveća ekspanzija košarkaških sudaca u gradu Osijeku. Pojavljuje se veliki broj mladih sudaca i pomoćnih sudaca. Od mladih sudaca iz toga vremena ističu se Romano Kristić, Igor Bajtl, Boris Jerkin, Damir Meško i Želimir Tresoglavić. Grad Osijek su u ono vrijeme na prvoj ligi predstavljali suci Stjepan Krajnović, Saša Šarac, Miroslav Kontrec te nekoliko godina poslije i Želimir Tresoglavić.  Osijek je također imao i predstavnika među opunomoćenicima na prvoj hrvatskoj ligi, to je bio Nikola Tresoglavić. Za rad izvan košarkaškog terena u ovom periodu potrebno je svakako istaknuti i Dragu Nikolića “Drogu”, osoba koji je po mnogočemu bio “kamen temeljac” suđenja u Gradu na Dravi te svojim radom i angažmanom omogućio prosperitet brojnim tadašnjim ali i nadolazećim generacijama košarkaških sudaca iz Osijeka.

šaracKrajem 90-tih i početkom 2000. godine dolaze novi suci i to redom : Krešimir Grljušić, Tomislav Dagen, Dalibor Blekić, Vedran Lesko, Mario Ćuk, Branimir Vasilj, Danijel Kiefer i Hrvoje Bijuklić. Jedan dio naših kolega izgubio je do toga vremenu najvažniju životnu bitku, među njima svakako možemo istaknuti i legendarnog profesora Slavka Đurđevića „Đoku, koji je na samoj utakmici obnašajući ulogu opunomoćenika doživio srčani udar te nekoliko sati poslije, nažalost preminuo.

 

U vremenskom perioda od 2000. godine do danas javlja se veliki broj mladih sudaca koji  pod nadzorom starijih kolega sudaca pokreće novu sudačku priču u gradu na Dravi. Bio je to poprilično nezgodan period za suce u Gradu na Dravi – bez stabilnog kluba u najvišem natjecateljskog rangu, smjena generacija, nestašica financijskih sredstava u sportu, iseljavanje mladih te brojni drugi otegodni čibenici itekako su utjecali na masovnost sudaca i njihov prosperitet. No bez obzira na sve, uz veliki entuzijazam pojedinaca, suđenje u Osijeku je i dalje opstajalo te su se iz godine u godinu pojavljivali “neki nova klinci” na osječkog sudačkoj “sceni”. Neki od najistaknutijih u tom periodu bili su Zoran Gotić, Goran GunjevićDinko Pitlik, Antun Vidić, Igor Salajić, Mislav Ćurić, Vinko Lučin, Boris Vehabović, Dino Barišić te sudac koji je od 2019. godine postao i drugi osječanin sa FIBA znakom – Josip Mikulić

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ECW-Miskolc-2021-4-600x400.jpg

Zbog velikog broja košarkaških utakmica svih rangova i kategorija na području grada Osijeka, velikog broja osječkih sudaca  te u svrhu daljnjeg osnaživanja sudačkog pokreta u Osijeku, javila se ideja o osnivanju gradske udruge košarkaških sudaca. Do tada osječki suci djelovali su okvirina Udruge košarkaških sudaca osječko-baranjske županije.

Kroz nekoliko godina pripremanja papirologije, izmjenjivanja ideja, birokratskih prepreka i niza drugih akcija, dana 10. rujna 2011. na svečanoj osnivačkoj skupštini osniva se Udruga košarkaških sudaca grada Osijeka. Suci koji su od perioda osnutka gradske Udruge do danas sudili i ostavili zapaženiji trag su : Boris Hartman, Tomislav Buhin, Petar Duvnjak, Fran Stefan Andrić i Josipa Tataj Lovretić.

Osnutkom gradske Udruge, veći značaj i mogućnost napredovanja dobili su i pomoćni suci. Neke i neki od najistaknutijih iz toga vremena su : Ana Štrljić, Marija Grgić, Tanja (Jurišić) Ćuk, Tihana (Dogan) Islamović, Katarina Tutić, Karmen Blažetin, Ruža Madžarević, Ana Tataj, Dinko Barišić, Frane Vučemilović-Grgić, Andrija Vidić, Luka Lovretić, Dino Vujnović, Toni Kontrec i Zrinka Staniša. 

Udruga danas broji preko 60 aktivnih članova sa tendencijom stalnog povećanja broja članova i promocije košarkaškog sporta.

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi

Slika svih članova UKSGO sa Božićnog domjenka održanog u prosincu 2019. godine