Održano predavanje o izmjenama košarkaških pravila za sezonu 2014/2015

izmjene pravilaObzirom na skorašnji početak nove košarkaške sezone, ispred Udruge košarkaških sudaca grada Osijeka održano je edukativno predavanje na temu izmjene košarkaških pravila za sezonu 2014/2015.  Spomenuto predavanje održano je dana 07. listopada 2014. u ŠD Zrinjevac (II. kat dvorana za sastanke).

Izmjene pravila prvo su bile prikazane i tumačene predstavnicima košarkaških klubova iz Slavonije i Baranje, a nakon toga i pomoćnim sucima naše Udruge. Predstavnici košarkaških klubova iskazali su zadovoljstvo prikazanim te je uz njihova pitanja i aktivno sudjelovanje, predavanje bilo vrlo konstruktivno, na čemu im iskreno zahvaljujemo !

Sama prezentacije odrađena je na visokom nivou, uz prigodnu prezentaciju te primjere video materijala za pojedine situacije vezane za ranije navedene izmjene. Nadamo se da je navedeno koristilo svim prisutnima, te da ćemo tijekom sezone imati što manje neodumica glede izmjena i tumačenja novih pravila košarkaške igre.

Spomenimo ukratko izmjene pravila koja će se službeno početi primjenjivati za sezonu 2014/2015 :

  • mjerenje 24 sekunde (sat za mjerenje 24 sekunde nakon skoka u napadu, tj. poslije dodira lopte i obruča, UVIJEK će se resetirati na 14 sekundi)
  • tehnička pogreška (1 slobodno bacanje + posjed, 2 tehničke igrača automatsko isključenje te uvođenje takve vrste kazne u zapisnik)
  • tehnička pogreška (oštrije kažnjavanje svih pokušaja za acting/floping)
  • ozlijede igrača (ukoliko jedna ekipa želi zamjeniti ozlijeđenog igrača, zamjena se mora odobriti i suparničkoj ekipi, ukoliko to želi)
  • novi sudački znakovi (pokazivanje osobne pogreške, brojevi, vrste osobnih pogrešaka)
  • korištenje minuta odmora u 2. poluvremenu (ukoliko ekipa nije iskoristila nijednu minutu odmoru u 2.poluvremenu, u zadnje 2 minute utakmice automatski gubi pravo na 1 od dostupne 3 minute odmora u 2. poluvremenu)
  • priznavanje pogotka (2 ili 3 poena, priznavanje pogotka ovisno o mjestu odakle je upućen šut ka košu, a ne o posljednjem dodiru lopte)
  • kazne iste/različite težine (U2 + posjed, T1 + posjed; u slučaju U1 + posjed i T1 + posjed, postaju kazne iste težine i automatski se poništavaju)